Antonia Vlašić

Datum objave: 07. 12. 2021.

Osteoartritis se definira kao kronična bolest zglobova koja uzrokuje jaku bol te je jedan od vodećih uzroka invaliditeta u svijetu. Iako još uvijek nije poznat točan mehanizam nastanka bolesti, znanstvenici smatraju da bi razlog mogao biti nedostatak vitamina D.

Poznato je kako vitamin D ima utjecaj na različite strukture zglobova, kao što su hrskavica i subhondralna kost, također i na mišićno tkivo, a sve to zajedno utječe na napredovanje osteoartritisa koljena. Isto tako, paratiroidni hormon (PTH) igra bitnu ulogu u formiranju i gubitku koštane mase. Prethodne studije predložile su uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani kako bi se spriječila progresija osteoartritisa. Međutim, većina studija koja je ispitivala povezanost vitamina D i osteoartritisa provedena je na pacijentima u kasnijem stadiju bolesti, a malo toga se zna o utjecaju vitamina D i PTH na sami početak i napredovanje bolesti.

Cilj nove studije bio je ispitati povezanost koncentracije vitamina D u serumu i osteoartritisa koljena. Nadalje, ispitati povezanost serumske razine PTH i osteoartritisa te utvrditi odnos između nedostatka vitamina D, razine PTH i intenziteta boli, invaliditeta, psiholoških i funkcionalnih parametara u bolesnika s osteoartritisom koljena.

U studiji provedenoj u Španjolskoj sudjelovalo je 96 ispitanika (38 muškaraca i 58 žena), od kojih je polovica imala dijagnosticiran osteoartritis koljena, dok je druga polovica predstavljala kontrolnu skupinu. Uzeti su im uzorci krvi kako bi se mogla mjeriti razina vitamina D, a za mjerenje intenziteta boli korištena je vizualna analogna ljestvica (VAS). Također, ispitanici su morali sami ispunjavati WOMAC upitnik (The University of Western Ontario and McMaster Osteoarthritis Index Questionnaire) za procjenu invaliditeta povezanog s osteoartritisom. Ispitanici su obavljali i testove brzine hodanja, a za procjenu psiholoških parametara koristila se ljestvica HADS (Hospital Anxiety and Depression Scale).

Rezultati istraživanja pokazali su kako su pacijenti s osteoartritisom koljena imali niže razine vitamina D za razliku od kontrolne skupine, ali ne i niže razine PTH.

Također, znanstvenici su utvrdili kako je nedostatak vitamina D povezan s većim intenzitetom boli, invaliditetom, anksioznosti i depresivnim simptomima te slabijom socijalizacijom u društvu i lošijom tjelesnom izvedbom. Isto tako, niža razina PTH povezana je s većim intenzitetom boli i slabijom socijalizacijom u društvu. Pokazalo se i kako je povećana tjelesna aktivnost povezana s porastom razine vitamina D, a sudjelovanje u tjelesnoj aktivnost povećava šanse za izlaganje suncu.

Autori naglašavaju kako bi se buduće studije trebale bi se usredotočiti na interakciju između koncentracije vitamina D, razine PTH i razine tjelesne aktivnosti u bolesnika s osteoartritisom koljena.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: osteoartritis, vitamin D,

Komentari