Josip Rešetar

Datum objave: 25. 01. 2019.

Dodatak prehrani s vitaminom D3 mogao bi smanjiti simptome infekcija gornjih dišnih puteva (URTI) kod sportaša, posebice u zimskom periodu, zaključak je nedavne studije nastale kao rezultat suradnje južnokorejskih i američkih znanstvenika.

Naime, infekcije gornjih dišnih puteva su, izuzev ozljeda, najčešća bolest koja pogađa sportaše, s incidencijom 35 do 65% tijekom faze treninga visokog intenziteta ili natjecanja. U aktualnoj studiji znanstvenici su odlučiti ispitati utjecaj dodatka prehrani s vitaminom D3 na imunološku funkciju i jačinu simptoma URTI kod sportaša s deficitom vitamina D.

Četverotjedna studija uključila je 25 muških taekwondoaša starosti 19 do 22 godine s nedostatkom vitamina D. Sportaši su podijeljeni u dvije skupine: u prvoj je 13 sportaša svakodnevno dobivalo 5000 IU vitamina D3, dok je u drugoj 12 sportaša dobivalo placebo. Ispitanicima su uzimani uzorci krvi prije i nakon studije, uzorci sline prije, tijekom i nakon studije dok su simptomi URTI bilježeni svakodnevno putem upitnika.

Skupina koja je dobivala dodatak prehrani s vitaminom D3 prijavila je tijekom studije manji broj simptoma povezanih s URTI. Obje skupine zabilježile su porast imunoglubulina A u slini (SIgA), međutim samo je kod placebo skupine došlo i do porasta laktoferina u slini. Porast laktoferina u slini znanstvenici su protumačili kao imunološki odgovor tijela na povećani rizik od URTI.

Iako studija nudi obećavajuća saznanja u kontekstu prevencije URTI kod sportaša, njene rezultate treba uzeti s dozom opreza budući da uključuje relativno mali uzorak ispitanika, ispitanike samo jednog spola, ograničen raspon pitanja u upitniku i nepotpuno ispunjavanje upitnika od strane ispitanika.

Izvor: International Journal of Environmental Research and Public Health
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: respiratorne infekcije, sport, vitamin D,

Komentari