Magdalena Klepo

Datum objave: 28. 05. 2024.

Dismenoreja je stanje koje karakteriziraju bolne menstruacije ili grčevi te pogađa 45-95 % žena, osobito adolescentica i mladih žena.

Dismenoreja može biti primarna ili sekundarna. Primarna dismenoreja odnosi se na bol koja se javlja kod inače zdravih žena te se javlja kao posljedica kontrakcije maternice tijekom krvarenja. Sekundarna dismenoreja nastaje uslijed patoloških stanja ili strukturnih abnormalnosti u maternici ili neposrednoj blizini.

Nesterodini protuupalni lijekovi (engl. Non-steroidal anti-inflammatroy drugs, NSAID) obično su temelj liječenja dismenoreje. Međutim, oni mogu uzrokovati poremećaj rada bubrega, gastrointestinalno krvarenje te učestale reakcije preosjetljivosti. Hormonska terapija predstavlja još jednu opciju liječenja, ali njezina primjena povezana je s potencijalno negativnim dugoročnim učincima na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Studije pokazuju da dodatan unos vitamina D pridonosi ublažavanju menstrualne boli i smanjenju upale. Nekoliko studija pokazuje da manjak vitamina D može pogoršati simptome dismenoreje. Iako su neka istraživanja izvijestila da dodatan unos vitamina D smanjuje intenzitet boli kod žena s dismenorejom, rezultati drugih studija bili su manjkavi. 

Nedavni sustavni pregled pokazuje da dodatak vitamina D može smanjiti razinu boli kod žena s  primarnom dismenorejom, dok učinci na ostale oblike dismenoreje ostaju nedovoljno istraženi. Stoga je proveden sustavni pregled i meta-analiza studija kako bi se bolje procijenila učinkovitost dodatnog unosa vitamina D u ublažavanju boli povezane s dismenorejom.
Studije su prikupljene pretraživanjem baza podataka. Ukupno je uključeno 11 randomiziranih kontroliranih studija s 687 sudionica. Promatrane studije uspoređivale su učinak dodatnog unosa vitamina D s placebom ili drugim aktivnim načinima liječenja na jačinu menstrualne boli, procijenjene pomoću validiranih alata. Primarni i sekundarni ishodi mjereni su promjenama u intenzitetu boli i primjeni analgetika.

Rezultati studija pokazali su da je dodatan unos vitamina D smanjio intenzitet boli kod sudionica s dismenorejom, u usporedbi s kontrolnim skupinama. Nadalje, analiza podskupina otkrila je da je učinak bio izraženiji kod žena s manjkom vitamina D i primarnom dismenorejom, u odnosu na sekundarnu dismenoreju.

Istraživači ističu da, iako je jedna studija uočila povezanost između temeljne koncentracije vitamina D i intenziteta boli, specifični mehanizam vitamina D na dismenoreju i dalje ostaje nejasan. Pretpostavili su da, budući da se receptori za vitamin D nalaze u jajnicima, maternici, placenti i hipofizi, vitamin D može potisnuti ekspresiju čimbenika povezanih s upalom i kontrakcijom u glatkim mišićnim stanicama miometrija maternice.

U studijama je primijećeno smanjenje serumskih razina vitamina D u lutealnoj fazi menstrualnog ciklusa, za koje istraživači smatraju da bi moglo potaknuti sintezu upalnih citokina i prostglandina, povećavajući intenzitet boli kod dismenoreje.
Znanstvenici zaključuju da prema rezultatima studija dodatni unos vitamina D smanjuje intenzitet boli i potrebu za analgeticima kod pacijentica s dismenorejom. Također ističu da su potrebna daljnja opsežna visokokvalitetna istraživanja kako bi se potvrdili njihovi nalazi.

Izvor: Nutrients 

Pošalji prijatelju na email

Komentari