Josip Rešetar

Datum objave: 28. 02. 2018.

Visoke doze vitamina D u samo 4 mjeseca mogu smanjiti aterosklerozu kod mladih pretilih Afroamerikanaca s dijagnosticiranim deficitom vitamina D, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu Plos One.

Afroamerikanci se nalaze pod povećanim rizikom od deficita vitamina D, a kod pretilih pojedinaca rizik je čak i veći, budući da tamnija koža teže apsorbira sunčevo zračenje. Dodatno, Afroamerikanci, u odnosu na pripadnike bijele rase, imaju veće stope kardiovaskularnih bolesti kao i broj smrtnih ishoda. Znanstvenici su unutar aktualnog istraživanja odlučili promatrati kako uporaba megadoza vitamina D utječe na aterosklerozu.

U šesnaestotjednom randomiziranom istraživanju sudjelovalo je 70 Afroamerikanaca dobi 13 do 45 godina, od kojih su svi imali nekakav oblik ateroskleroze. Stupanj ateroskleroze bilježen je na kraju istraživanja kod ispitanika koji su dobivali različite doze vitamina D, 600 IU, 2000 IU, 4000 IU, ili pak placebo.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su dobivali najvišu dozvoljenu dozu vitamina D (4000 IU) došlo do najvećeg smanjenja ateroskleroze, i to za čak 10,2 %. Zanimljivo, kod kontrolne skupine došlo je do povećanja ateroskleroze za 2,3%.

Buduća istraživanja uključit će veći broj ispitanika i trajat će duže, a do tada se preporuča praćenje važećih dnevnih preporuka za unos vitamina D koje za adolescente i odrasle iznose do 4000 IU, a za osobe starije od 70 godina 800 IU.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti, vitamin D,

Komentari