Datum objave: 21. 03. 2014.

Časopis Anticancer Research objavio je studiju koja ukazuje na povezanost vitamina D sa smanjenjem rizika od karcinoma dojke.

Ispitivanje je provedeno na 4443 žene oboljele od karcinoma dojke koje su praćene tijekom 9 godina.

U obzir su uzete koncentracije vitamina D u krvi na temelju čega su znanstvenici zaključili kako su razine vitamina D u žena s karcinomom dojke niže od preporučenih vrijednosti. Autori studije objasnili su kako je vitamin D važan za sprječavanje karcinoma dojke jer potencijalno ublažava agresivno djelovanje tumorskih stanica u organizmu. Naime, sve dok su receptori vitamina D prisutni u organizmu, rast karcinoma je otežan zbog smanjene prokrvljenosti zaraženog tkiva. Zbog toga predlažu potencijalno korištenje vitamina D kao biomarkera za procjenu stupnja karcinoma dojke.

Ujedno smatraju kako je poželjan povećani unos vitamina D putem prehrane i dodataka prehrani jer viši unos neće imati negativne posljedice po zdravlje, a može djelovati protektivno u slučaju karcinoma dojke.

Međutim, prije povećanja unosa ovog vitamina putem dodataka prehrani potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D,

Komentari