Ela Lučić

Datum objave: 27. 08. 2020.

Brojna su istraživanja pokazala kako mnogi sportaši pate od nedostatka vitamina D, a sve je više dokaza koji upućuju na pozitivan utjecaj uzimanja vitamina D u obliku dodatka prehrani na sportsku izvedbu.

Međutim, rezultati istraživanja u kojima je analiziran učinak dodatka vitamina D na aerobni kapacitet odražen maksimalnim primitkom kisika (VO2max) još uvijek su dvosmisleni.

U nedavno provedenu studiju znanstvenici su uključili 28 ispitanika u dobi od 19 do 22 godine. Ispitanicima je dodijeljeno uzimanje vitamina D3 u dozi od 6000 I.J. dnevno ili placeba tijekom osam tjedana. Koncentracije 25-hidroksivitamina D3 u krvi određene su prije i po završetku studije, a kod većine ispitanika je na početku utvrđen nedostatak vitamina D3. Razina tjelesne aktivnosti i prehrana utvrđeni su prilikom prvog susreta, a za vrijeme trajanja studije te mjesec dana prije početka ispitanici nisu uzimali nikakve vitamine niti dodatke prehrani. Također, bili su podvrgnuti testu na bicikl ergometru tri sata tjedno, a aerobni i anaerobni kapacitet su određeni prije i nakon uzimanja dodatka prehrani.

Koncentracija vitamina D3 u krvi se s vremenom značajno povećavala kod ispitanika koji su uzimali ovaj vitamin u obliku dodatka prehrani, dok je u placebo skupini ostala nepromijenjena.

Nadalje, uzimanje vitamina D3 u obliku dodatka prehrani uzrokovalo je značajno poboljšanje maksimalne aerobne i anaerobne snage, dok u placebo skupini nisu primijećene promjene. Također, razlike u vrijednostima VO2max bile su značajne u skupini koja je uzimala vitamin D3.

Autori studije zaključuju kako dobiveni rezultati ukazuju na povezanost statusa vitamina D3 s poboljšanjem aerobnog i anaerobnog kapaciteta. Štoviše, osmotjedno uzimanje vitamina D3 kao dodatka prehrani u dozi od 6000 I.J. dnevno značajno povećava koncentraciju 25-hidroksivitamina D3 u serumu te se pokazalo kao učinkovit tretman nedostatka vitamina D3 kod mladih zdravih muškaraca.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari