Ela Lučić

Datum objave: 09. 04. 2020.

Znanstvenici su proučavali utjecaj vitamina D na pokretnost nakon operacije, što je uobičajena zabrinutost među pacijentima s prijelomom kuka.

Prema rezultatima novog istraživanja objavljenog u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, unos vitamina D može igrati ulogu u mogućnosti postoperativne pokretljivosti, a njegov nedostatak kod starijih osoba može je ograničiti. Prijelom kuka povezan je s visokom stopom morbiditeta i smrtnosti, a uspješan početak hodanja nakon operacije važan je ishod ove populacije bolesnika, primijetili su istraživači.

Cilj studije bio je utvrditi povezanost koncentracije 25-hidroksivitamina D ili gerijatrijskog indeksa procjene nutritivnog rizika sa smrtnošću ili stopom pokretljivosti u skupini bolesnika nakon operacije prijeloma kuka. Vitamin D važan je za zdravlje kostiju, a dnevnu potrebu možemo zadovoljiti unosom pojedinih namirnica i dodataka prehrani te izlaganjem sunčevim zrakama

Studija je uključivala 290 bolesnika starijih od 65 godina koji su bili podvrgnuti operativnom zahvatu kod prijeloma kuka i upisani u multicentričnu studiju u Sjevernoj Americi. Istraživači su ispitivali utjecaj razine vitamina D u krvnom serumu i prehrani na pokretljivost u razdoblju od 30 i 60 dana. Ispitivanje je bilo usredotočeno na stopu smrtnosti ili nemogućnost hodanja otprilike 3 metra bez nečije pomoći nakon operacije

Istraživanjem je utvrđeno da je razina vitamina D veća od 12 ng/ml u krvnom serumu povezana s većom stopom pokretljivosti u razdoblju od 30 i 60 dana nakon operacije kuka.

Manjak vitamina D povezan je sa smanjenom mogućnošću hodanja nakon operacije loma kuka, a u budućim studijama treba razmotriti mehanizme koji mogu objasniti zašto je nedostatak vitamina D povezan s pokretljivošću, zaključuju autori studije. Istraživanje je također otkrilo da je loš nutritivni status pokazao opći trend smanjenja pokretljivosti. Ni u jednom trenutku nije postojala povezanost vitamina D ili gerijatrijskog indeksa procjene nutritivnog rizika sa smrtnošću, navodi se u izvješću. 

Nedostatak vitamina D i pothranjenost su uobičajeni poremećaji u starijih bolesnika s lomovima kuka i često se javljaju zajedno jer su oba slučaja posljedica nekvalitetne prehrane, istaknuli su znanstvenici. Sljedeći korak je ustanoviti način na koji koncentracija vitamina D utječe na pokretljivost. Primjerice, nije jasno postoji li povezanost ozbiljnog nedostatka vitamina D s izravnim učincima na mišiće, pamćenje ili još neke organe. 

Prethodne studije su pokazale da uzimanje 800 IU vitamina D dnevno može spriječiti pad i lomove. Istraživanje provedeno 2019. godine pokazalo je da visoki unos vitamina D (4 000 IU dnevno), u usporedbi sa 600 IU dnevno, može smanjiti vrijeme reakcije, što potencijalno smanjuje rizik od pada i prijeloma. Sadašnja preporuka za unos vitamina D iznosi 600 IU dnevno za osobe od 1 do 70 godina i 800 IU za osobe starije od 70 godina.

Pošalji prijatelju na email

Komentari