Novim istraživanjem utvrđeno je da vitamin D može poboljšati osjetljivost inzulina, što dovodi do smanjene razine glukoze u krvi te do rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.
U presječnom istraživanju sudjelovalo je 680 ispitanica dobi 35 do 74 godine. Cilj je istraživanja bio uočiti moguću povezanost između nedostatka vitamina D i povećane glikemije.
Od ispitanih žena njih 24 (3,5%) prijavilo je da uzima vitamin D kao dodatak prehrani.
Otkriveno je da je vitamin D u obliku dodatka prehrani negativno povezan s visokim razinama glukoze u krvi, a ista negativna povezanost uočena je i za izlaganje sunčevoj svjetlosti.
Iako uzročna veza još nije utvrđena, znanstvenici pretpostavljaju da bi niske razine vitamina D u krvi mogle igrati značajnu ulogu u razvoju dijabetesa tipa 2. Smatraju da bi vitamin D u obliku dodatka prehrani mogao poboljšati kontrolu glukoze u krvi, no potrebna su dodatna istraživanja kojima će se potvrditi njegova učinkovitost.
Izvor: Menopause