Vitaminoteka

Datum objave: 23. 10. 2014.

Atopijski dermatitis je kronični poremećaj kože koji pacijentima uzrokuje neugodan svrbež te ih čini podložnijima bakterijskim infekcijama kože.

Simptomi ovog poremećaja, koji je često raširen među djecom, uglavnom se pogoršavaju tijekom hladnijih razdoblja u godini. Nova studija s djecom iz Mongolije pokazala je da bi dodaci vitamina D mogli pomoći ublažiti simptome atopijskog dermatitisa povezane sa zimskim razdobljem.

U studiji je sudjelovalo 107 djece dobi 2-17 godina koja su u povijesti bolesti imala zabilježene slučajeve pogoršanja simptoma atopijskog dermatitisa tijekom hladnijeg dijela godine. Ispitanici su bili podijeljeni ili u skupinu koja je tijekom jednog mjeseca svakodnevno dobivala 1 000 I.J. vitamina D ili u skupinu koja je dobivala placebo. Na početku i na kraju jednomjesečnog razdoblja studije, standardnim metodama su im bili procijenjeni simptomi navedenog kožnog poremećaja.

Nakon analize rezultata, primijećeno je da su djeca koja su dobivala dodatke vitamina D pokazala, u prosjeku, 29%-tno poboljšanje simptoma, za razliku od kontrolne skupine koja je dobivala placebo i pokazala 16 %-tno poboljšanje.

Autori zaključuju kako bi djeca čiji se simptomi pogoršavaju tijekom zime, mogla imati koristi od dodataka vitamina D tijekom nekoliko tjedana kada simptomi buknu. No, naravno, napominju da se prvo treba savjetovati s liječnikom.

Izvor: Journal of Allergy and Clinical Immunology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dermatitis, Koža, vitamin D, Zdravlje djece,

Komentari