Vitaminoteka

Datum objave: 31. 12. 2015.

Stres frakture predstavljaju „prijelome“ koštanog tkiva koji nisu uvijek vidljivi na rendgenskim snimkama, a ne nastaju iznenadno uslijed većih ozljeda, već su posljedica dugotrajnog opterećenja istih dijelova kostiju.

Često se susreću kod sportaša i rekreativaca koji se bave tjelovježbom visokog intenziteta, a u novom američkom istraživanju zapaženo je da se rizik od stres fraktura kod ovih pojedinaca potencijalno može smanjiti poboljšanjem razina vitamina D u organizmu.

Na uzorku od 53 pacijenta s dijagnosticiranom stres frakturom, primijećeno je da je više od 50% ispitanika imalo razine 25-hidroksivitamina D u krvnoj plazmi niže od 75 nmol/L. Inače, ove razine američko društvo Endocrine Society, smatra nedovoljnima, no neke mjerodavne organizacije naglašavaju da bi gornja granica nedovoljnih razina trebala biti i viša. Primjerice, prema američkom neprofitnom odboru Vitamin D Council preniske razine su sve one ispod 100 nmol/L.

S obzirom da je čak 80% ispitanika imalo razine 25-hidroksivitamina D niže od 100 nmol/L, te s obzirom na rezultate nekih drugih istraživanja, autori su zaključili da bi više razine vitamina D mogle imati zaštitno djelovanje na rizik od stres fraktura. Tako su osobama koje se bave tjelovježbom visokog intenziteta preporučili da razine 25-hidroksivitamina D održavaju višim od 100 nmol/L.

Izvor: The Journal of Foot & Ankle Surgery

Pošalji prijatelju na email

Komentari