Josip Rešetar

Datum objave: 07. 09. 2017.

Prema novijem istraživanju status vitamina D može utjecati na plodnost žena na način da sudjeluje u regulaciji hormona koji se izlučuju iz jajnika.

U istraživanju je sudjelovalo 49 žena starosti 19 do 25 godina. Ispitanice su morale ispuniti sljedeće kriterije: redoviti menstrualni ciklus, izvan stanja trudnoće, razdoblje od zadnjeg dojenja minimalno dva mjeseca, ne uzimanje dodatka prehrani vitamina D i izbjegavanje intenzivnog izlaganja suncu. Dodatno, ispitanice su dobivale jednu kapsulu vitamina D ili placebo pripravka tijekom tjedna u kojem je nastupilo menstrualno krvarenje. Nakon toga su mjerene koncentracije vitamina D u serumu i anti-Müllerovog hormona (AMH). Naime, AMH djeluje kao biomarker za funkcionalnost jajnika i preostale rezerve jajnih stanica.

Rezultati su pokazali da oralna konzumacija dodatka prehrani vitamina D uzrokuje akutno povećanje razine 25(OH) vitamina D uz paralelno povećanje razine serumskog AMH kod mlađih žena. Znanstvenici zastupaju teoriju da vitamin D posredstvom regulacije AMH može utjecati na povećanje plodnosti.

Međutim, potrebna su dodatna klinička istraživanja koja bi odredila stvarni utjecaj vitamina D na regulaciju AMH kao i istraživanja koja bi uključivala ispitanice s ograničenim zalihama fertilnih jajnih stanica.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Zdravlje žene, plodnost, vitamin D,

Komentari