Maja Biličić

Datum objave: 03. 11. 2017.

Nedavnim istraživanjem objavljenom u časopisu Neurology potvrđena je poveznica između nedostatka vitamina D i rizika od multiple skleroze.

Kontroliranom studijom otkriveno je da žene s nedostatkom vitamina D imaju 43% veći rizik od razvoja multiple skleroze od žena koje imaju normalnu razinu vitamin D. U odnosu na žene s nižom razinom vitamina D (30-49 nmol/L), žene s nedostatkom ovog vitamina (<30 nm/L) imaju 27% veći rizik od razvoja multiple skleroze.

Međutim, potrebna su istraživanja u kojima će se pratiti utjecaj vitamina D kao dodatka prehrani na status rizika od pojave ove bolesti, no javljaju se mnogi problemi koja znanstvenicima otežavaju daljnje istraživanje. Teško je utvrditi razdoblje u kojem bi osoba trebala dobivati vitamin D u obliku dodatka prehrani, a u ovom se slučaju javlja i etičko pitanje davanja placeba osobama s nedostatkom vitamina.

Znanstvenici stoga preporučuju stalno održavanje normalne razine lako dostupnog i jeftinog vitamina D koji može imati dugoročan povoljni utjecaj na cjelokupno zdravlje, a ne samo na smanjenje rizika od multiple skleroze.

Pošalji prijatelju na email

Komentari