Vitaminoteka

Datum objave: 12. 10. 2015.

Treba li ženama u postmenopauzi preporučiti uzimanje dodataka vitamina D još uvijek je predmet rasprave među stručnjacima.

Međutim, nova studija brazilskih znanstvenika pokazala je kako bi dodatni vitamin D mogao pomoći u očuvanju mišićne mase i snage i do 12 godina nakon menopauze. Studija je trajala devet mjeseci, a bila je osmišljena tako da je jedan dio ispitanica svakodnevno uzimao dodatke vitamina D3, dok je drugi dio dobivao placebo. Na početku i na kraju studije objema skupinama bila je procijenjena mišićna masa i mišićna snaga.

Analizom rezultata primijećeno je da su ispitanice koje su unosile dodatke vitamina D pokazale čak 25 %-tno povećanje mišićne snage, dok su ispitanice placebo-skupine pokazale pad mišićne mase za 7 %. Kod potonjih ispitanica primijećen je i gotovo dvostruko veći rizik od padova.

Iako ova studija nije odlučujuća za rješavanje rasprave oko nužnosti uporabe dodataka vitamina D kod postmenopauzalnih žena, sigurno nudi dodatne dokaze o koristima u očuvanju mišićne snage i smanjenju rizika od padova. Autori studije stoga su zaključili kako vitamin D kod žena u postmenopauzi može pomoći usporiti sarkopeniju – gubitak mišićne mase i funkcije, koja se primjećuje tijekom starenja.

Izvor: 2015 Annual Meeting of The North American Menopause Society

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: menopauza, vitamin D, Zdravlje žene,

Komentari