Datum objave: 28. 04. 2010.

Često vrijedi uzrečica da je važnija kvaliteta od kvantitete, a može se primjeniti i na životni vijek. Ljudi su od davnina u potrazi za eliksirom mladosti. Ipak, produljeni životni vijek donosi i određene boljke poput osteoporoze i artritisa.

Jedno od područja istraživanja od posebnog zanimanja je i utjecaj prehrane na zdravlje kostiju i mišića u svim životnim dobima. Određene studije ukazuju kako je optimalan unos „sunčanog“ vitamina D odgovoran za održavanje jakih mišića i očuvanje tjelesnih funkcija.

Uz pomoć testova za procjenu tjelesne funkcije i mjereći snagu i izdržljivost oko 2800 ispitanika starije dobi, znanstvenici su ustanovili kako su ispitanici s višim koncentracijama vitamina D u krvi boljih tjelesnih sposobnosti od ispitanika s nižim koncentracijama vitamina D.

Znanstvenike nije iznenadila činjenica da je ukupni unos vitamina D bio daleko ispod preporučenih vrijednosti za tu dobnu skupinu.

Ovo istraživanje vjerojatno neće približiti znanstvenike otkriću eliksira mladosti, no svakako ukazuje kako je odgovarajuća koncentracija vitamina D važna u svakoj dobi i da vitamin D može povećati kvalitetu života u trećoj dobi.

Izvor: Experimental Biology 2010 meeting in Anaheim, CA

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D,

Komentari