Datum objave: 22. 04. 2015.

Prema novom istraživanju stručnjaka sa Sveučilišta u Floridi, viša razina vitamina D mogla bi pomoći u smanjenju bolova i poboljšanju funkcionalne izvedbe kod pretilih osoba s osteoartritisom.

Istraživanje je bilo provedeno na skupini od 256 sredovječnih i starijih muškaraca i žena različitih etničkih skupina koji su bolovali od osteoartritisa. Ispitanicima su bili procijenjeni status vitamina D i razina bola u koljenu, a u sklopu istraživanja su prošli i niz testova funkcionalne izvedbe.

Poznato je da pretilost može utjecati na povećanje bolova kod pacijenata s osteoartritisom, no u istraživanju je primijećeno da su ispitanici sa zadovoljavajućim statusom vitamina D, bez obzira na prisutnost pretilosti, osjećali manji bol povezan s osteoartritisom koljena.

Nadalje, zapaženo je da su među pretilim ispitanicima, oni s adekvatnim statusom vitamina D postigli i bolje rezultate na testovima funkcionalne izvedbe donjih ekstremiteta, poput hodanja, održavanja ravnoteže te ustajanja iz sjedeće pozicije.

Inače, nizak status vitamina D u većoj mjeri se pokazao raširenim kod ispitanika s pretilosti – njih 54 % je imalo nedovoljnu razinu vitamina D u krvi, dok je kod ispitanika s normalnom tjelesnom masom nedostatak ovog vitamina primijećen kod 22 % pojedinaca. No, trenutno je nemoguće zaključiti je li nedostatak vitamina D uzrok bola ili njegova posljedica zbog utjecaja na pokretljivost i, posljedično, nedovoljan boravak na otvorenom.

Izvor: The Clinical Journal of Pain

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D,

Komentari