Ela Lučić

Datum objave: 20. 05. 2020.

Irski istraživači proučavali su povezanost visoke učestalosti nedostatka vitamina D u zemljama sjeverne polutke i moguće uloge vitamina D u suzbijanju teških upalnih reakcija kod pacijenata zaraženih virusom COVID-19 koji su u vrlo teškom stanju, kao i povezanost sa smrtnim ishodima. Postaje jasno kako zemlje na južnoj polutki, poput Australije, bilježe relativno nisku smrtnost od infekcije COVIDom-19. 

U studiji se navodi kako sve zemlje koje se nalaze na području ispod 35 stupnjeva sjeverne geografske širine bilježe relativno nisku smrtnost od koronavirusa, dok stanovnici zemalja koje se nalaze na 35 stupnjeva sjeverne geografske širine ili iznad nje nisu dovoljno izloženi sunčevoj svjetlosti te ne dostižu odgovarajuće vrijednosti vitamina D u krvi tijekom zime i proljeća. To uključuje Italiju i Španjolsku, u kojima su zabilježene niske vrijednosti vitamina D u krvi. 

Stopa smrtnosti od infekcije COVIDom-19 veća je u područjima tih geografskih širina, s izuzetkom nordijskih zemalja, gdje je uzimanje vitamina D kao dodatka prehrani vrlo rašireno, a učestalost njegova nedostatka puno manja. Vitamin D važan je u regulaciji i suzbijanju upalnog odgovora, koji uzrokuje teške posljedice infekcije i pojavu akutnog respiratornog distres sindroma povezanog sa smrtnošću od COVID-19 virusa. 

Znanstvenici smatraju kako je potrebno povećati preporučeni dnevni unos vitamina D, posebno u ovo vrijeme, kada se većina stanovnika nalazi u izolaciji te se nedovoljno izlaže suncu.

Nedostatak vitamina D povezan je s dobi, hipertenzijom, dijabetesom, pretilošću i etničkom pripadnošću, a svi navedeni čimbenici povezani su s povećanim rizikom od teškog oblika infekcije koronavirusom. Povećanje preporuka od velike je važnosti za stariju populaciju, posebice za one u domovima za starije osobe, gdje je zabilježena visoka stopa smrtnosti od ovog oblika virusa. 

Osim metabolizma vitamina D u tijelu, koji je posljedica izlaganja sunčevoj svjetlosti, vitamin D prisutan je i u namirnicama poput masne ribe (lososa, tune, sardine), sira, žumanjka jajeta i goveđe jetre. Međutim, uzimanjem vitamina D u obliku dodatka prehrani osigurava se njegova dovoljna količina. Kako je pandemija koronavirusa još u tijeku, mnoge osobe provode ograničeno vrijeme na otvorenom, stoga je potrebno dodatno djelovati kako bi se održale optimalne vrijednosti vitamina D u krvi.

Izvor: The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics  

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: COVID-19, imunitet, koronavirus, sunce, vitamin D,

Komentari