Datum objave: 21. 09. 2015.

Prema novom istraživanju američkih znanstvenika, niska razina vitamina D kod starijih osoba dovedena je u vezu s bržim kognitivnim propadanjem, pogotovo u području mozga odgovornim za pamćenjem, čije je slabljenje funkcije povezano s Alzheimerovom bolesti i demencijom.

Istraživanje je bilo provedeno na gotovo 400 žena i muškaraca prosječne dobi 67 godina koji su patili od demencije, blagog kognitivnog oštećenja ili su imali očuvanu kognitivnu funkciju. Status vitamina D određen im je na početku istraživanja, a samo istraživanje trajalo je pet godina.

Rezultati su pokazali da je smanjenje kognitivne funkcije kod ispitanika s deficitom vitamina D bilo 2-3 puta brže nego kod ispitanika s adekvatnim statusom ovog vitamina. Drugim riječima, kognitivna funkcija pojedinaca s deficitom vitamina D u samo dvije godine se smanjila onoliko koliko se ispitanicima s normalnim statusom vitamina D smanjila tijekom perioda od pet godina.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da bi uzimanje dodataka vitamina D moglo usporiti kognitivno propadanje kod starijih osoba, stručnjaci se slažu kako ovo i neka druga istraživanja govore u korist upotrebi dodataka vitamina D u 60-im godinama života.

Izvor: JAMA Neurology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mozak, stariji, vitamin D,

Komentari