Vitaminoteka

Datum objave: 29. 09. 2015.

U krvnim žilama osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilosti često se primjećuje povećana aktivnost endotelina 1 (ET-1) – proteina koji ima utjecaj na sužavanje malih krvnih žila. Tako je vaskularni sustav osoba s viškom kilograma slabije prilagođen zahtjevima protoka krvi te su ovi pojedinci pod većim rizikom od razvoja krvožilnih bolesti, no poznato je da tjelesna aktivnost djeluje blagotvorno.

Svejedno, uvrštavanje redovite tjelovježbe u tjedne rasporede mnogima predstavlja izazov. Zato su stručnjaci sa Sveučilišta u Coloradu u novoj studiji odlučili ispitati mogu li dodaci vitamina C predstavljati alternativu kada je u pitanju učinak na aktivnost proteina ET-1.

Inače, poznato je da vitamin C može poboljšati funkciju vaskulature, a rezultati ove studije doista su i pokazali utjecaj na opuštanje krvnih žila čija je posljedica suženosti bila previsoka aktivnost ET-1. Dnevni unos od 500 mg vitamina C pokazao je učinak usporediv s laganom tjelesnom aktivnosti poput hodanja.

Autori studije zaključili su kako dodaci vitamina C osobama s viškom kilograma mogu predstavljati učinkovitu pomoć kod suženih krvnih žila.

Izvor: 14th International Conference on Endothelin: Physiology, Pathophysiology and Therapeutics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, tjelovježba, Vitamin C,

Komentari