U časopisu Indian Journal of Pharmacology objavljeno je da visoke doze vitamina C (askorbinske kiseline) mogu pomoći u sprečavanju infekcije bakterijom Helicobacter pylori, koju se povezuje s pojavom adenokarcinoma želuca.
Analizirano je nekoliko kliničkih istraživanja i otkriveno da je visoka prevalencija infekcije tom bakterijom povezana s niskim koncentracijama vitamina C u krvi i želučanom soku.
Također, analizom dostupne literature otkriveno je i da visoke koncentracije vitamina C u želučanom soku mogu inaktivirati H. pylori ureazu, enzim koji pomaže da bakterija preživi u kiselom sadržaju želuca.
Autori ovog istraživanja naglašavaju da vitamin C ne liječi infekciju, nego sprečava prvu infekciju ili reinfekciju bakterijom H.pylori, te preporučuju da osobe kod kojih je dokazano postojanje infekcije prođu uobičajeni način liječenja, a da nakon provedenog liječenja počnu uzimati nadomjestke vitamina C da bi se spriječila reinfekcija bakterijom.
Hrana bogata vitaminom C uključuje papriku, tamno lisnato povrće, brokulu, cvjetaču, kivi, papaju, naranče, jagode, itd.