Vitaminoteka

Datum objave: 20. 04. 2016.

Katarakta ili siva mrena je zamućenje leće oka koje se vrlo često javlja kod starijih osoba, a predstavlja vodeći uzrok sljepoće u svijetu. U novom istraživanju znanstvenika s King's College London ispitano je kakvu ulogu u prevenciji razvoja katarakte imaju različiti nutrijenti te u kojoj mjeri na nju utječu genetski čimbenici.

U istraživanju je sudjelovalo 1027 parova blizanki kojima je u dobi od oko 60 godina procijenjen unos različitih nutrijenata i stanje leće oka. Primijećeno je da je visok unos vitamina C bio povezan s 20 % nižim rizikom od katarakte. U 324 parova blizanki zdravlje oka bilo je ponovno procijenjeno nakon 10 godina od prvog istraživanja, a zapaženo je da je kod žena koje su unosile mnogo vitamina C, rizik od daljnjeg razvoja sive mrene bio 33 % niži.

Analiza utjecaja prehrane i nekih drugih okolišnih čimbenika u usporedbi s utjecajem genetskih čimbenika, pokazala je da je utjecaj nasljeđa znatno manji nego što se to prije mislilo. Procijenjeno je da su okolišni čimbenici bili zaslužni za 65 % primijećenih razlika u progresiji katarakte kod ispitanica, dok je genetskim čimbenicima pripisan utjecaj od tek 35 %.

Bitno je napomenuti da je u istraživanju bio procijenjen samo unos vitamina C hranom, a ne i dodacima prehrani. Stoga bi se moglo zaključiti da u prevenciji katarakte bitnu ulogu ima prehrana s obiljem hrane bogate vitaminom C.

Izvor: Ophthalmology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: oči, Vitamin C,

Komentari