Vitaminoteka

Datum objave: 03. 03. 2014.

Poznato je da su naranča, limun, papaja, brokula i paprika samo neke od namirnica bogate vitaminom C. Američki znanstvenici proveli su istraživanje kojim su nastojali povezati razine vitamina C u krvi s učestalošću moždanog udara.

Studija je provedena na 65 zdravih i 65 ispitanika koji su doživjeli moždani udar ili puknuće žile u mozgu. Ispitanicima su uzeti uzorci krvi te je provjerena razina prisutnosti vitamina C: u prosjeku je 41% ispitanika imalo normalnu, 45 % sniženu razinu dok je 14 % patilo od nedostatka vitamina C.

Međutim, pokazalo se kako su upravo ispitanici koji su već doživjeli moždani udar ili izljev krvi u mozak imali deficit vitamina C dok su zdravi ispitanici imali normalnu razinu ovog vitamina. Ovim otkrićem je potvrđeno kako niska razina vitamina C u organizmu predstavlja rizični čimbenik za cerebrovaskularne bolesti baš kao i visoki krvni tlak, prekomjerna tjelesna masa i redoviti unos alkohola.

Također, čini se kako je vitamin C izrazito važan ne samo zbog cerebrovaskularnog zdravlja, već i zato što može pridonijeti jačanju imunološkog sustava te proizvodnji kolagena, proteina bitnog za izgradnju kosti, tkiva i kože.

Izvor: American Academy of Neurology (AAN)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti, Vitamin C,

Komentari