Datum objave: 22. 04. 2007.

Stopa smrtnosti oboljelih od karcinoma usne šupljine je jako visoka i doseže 50 %.

Novo istraživanje iz časopisa International Journal of Cancer pokazuje da povećan unos vitamina C smanjuje rizik od ovog karcinoma za 48 %. To su rezultati praćenja prehrane i upotrebe dodataka prehrani više od 40 000 ljudi.

Zanimljivo je da zaštitnu ulogu ima samo vitamin C iz hrane, ali ne i vitamin C kojeg su ispitanici unosili dodacima prehrani. Vjerojatno se radi o tome da od karcinoma ne štiti samo vitamin C, nego i druge tvari prisutne u hrani koja je njegov dobar izvor.

Isto istraživanje pokazuje povećanje rizika od karcinoma usne šupljine zbog povećanog unosa vitamina E, posebno kod pušača koji koriste suplemente, ali ovu povezanost je potrebno dodatno istražiti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, vitamini,

Komentari