Antonia Vlašić

Datum objave: 22. 10. 2021.

U novoj studiji znanstvenici iz Južne Koreje su otkrili kako uzimanje vitamina C kao dodatka prehrani može kod mlađih osoba poboljšati radnu koncentraciju i motivaciju.

U randomiziranom kontrolnom istraživanju sudjelovalo je 50 ispitanika u dobi između 20 i 39 godina. Zajednička karakteristika svih sudionika je bila ta da nisu uzimali vitamin C u obliku dodatka prehrani te im je koncentracija vitamina C u krvnom serumu bila niža od 50 µmol/L. Dodijeljena im je konzumacija napitka koji je sadržavao 500 mg vitamina C ili placeba dva puta dnevno tijekom 4 tjedna. Natašte su im uzimali uzorke krvi kako bi se mogle mjeriti promjene u razinama vitamina C u serumu. Proveden je također i upitnik kroz koji su se mjerile razine umora i koncentracije te Stroop test kako bi se pratile promjene u kognitivnim funkcijama.

Rezultati su pokazali kako je kod skupine koja je uzimala vitamin C njegova koncentracija u serumu porasla za 106% te je kod svih ispitanika postignuta optimalna razina vitamina C, dok kod placebo skupine nisu zabilježene nikakve promjene.

Porastom koncentracije vitamina C u serumu došlo je i do značajnog poboljšanja koncentracije i radne motivacije. Znanstvenici su uočili kako je skupina koja je uzimala vitamin C riješila kognitivni test u kraćem vremenu, odnosno, manje vremena im je bilo potrebno za pronalazak točnog odgovora u odnosu na placebo skupinu. Međutim, nije utvrđena značajna razlika u broju točnih odgovora između interventne i placebo skupine. Primijetili su i kako uzimanje vitamina C kao dodatka prehrani nije imalo utjecaja na razinu anksioznosti, depresije i stresa.

Znanstvenici objašnjavaju kako vitamin C ima modulirajuće djelovanje na neurotransmitere i hormone u mozgu te na taj način pozitivno utječe na motivaciju, koncentraciju i kognitivne funkcije.

Izvor: European Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: koncentracija, motivacija, Vitamin C,

Komentari