Ela Lučić

Datum objave: 01. 09. 2022.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Readingu mjerili su utjecaj visokih doza vitamina B6 na mlađe odrasle osobe i otkrili manje razine tjeskobe i depresivnih osjećaja nakon uzimanja ovog vitamina u obliku dodatka prehrani svaki dan tijekom mjesec dana.

Funkcioniranje mozga oslanja se na delikatnu ravnotežu između ekscitatornih neurona koji prenose informacije i inhibicijskih neurona koji sprječavaju kontinuiranu aktivnost. Nedavne teorije povezuju poremećaje raspoloženja i neka druga neuropsihijatrijska stanja s poremećajem te ravnoteže, često u smjeru povišene razine moždane aktivnosti. Vitamin B6 pomaže tijelu u proizvodnji specifičnog kemijskog glasnika koji inhibira impulse u mozgu, a ova studija povezuje navedeni učinak sa smanjenom tjeskobom među ispitanicima.

Znanstvenici su se u novoj studiji usredotočili na potencijalnu ulogu vitamina B6, koji povećava tjelesnu proizvodnju gama-aminomaslačne kiseline, spoja koji blokira impulse između živčanih stanica u mozgu. U trenutnom ispitivanju, više od 300 sudionika nasumično je dodijeljeno uzimanje vitamina B6 ili B12 znatno iznad preporučenog dnevnog unosa (otprilike 50 puta više od preporučene dnevne doze) ili placebo u obliku dodatka prehrani, jednom dnevno tijekom mjesec dana.

Rezultati su pokazali kako je uzimanje vitamina B12 imalo mali učinak u usporedbi s placebom tijekom razdoblja ispitivanja, ali je kod uzimanja vitamina B6 zabilježena statistički značajna razlika. Povišene razine gama-aminomaslačne kiseline među sudionicima koji su uzimali vitamin B6 potvrđene su testovima provedenim na kraju ispitivanja, podupirući pretpostavku kako je B6 pomogao u ublažavanju simptoma tjeskobe.

Mnoge namirnice, uključujući tunu, slanutak i različito voće i povrće, sadrže vitamin B6. Međutim, visoke doze korištene u ovom ispitivanju ukazuju na to kako bi za postizanje pozitivnog učinka na raspoloženje bilo potrebno uzimati dodatke prehrani.

Izvor: University of Reading

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: depresija, tjeskoba, vitamin B6,

Komentari