Ela Lučić

Datum objave: 29. 09. 2020.

Glaukom je vodeći uzrok nepovratne sljepoće u svijetu, koju karakteriziraju postupna disfunkcija i gubitak ganglijskih stanica mrežnice i njihovih aksona koji čine vidni živac.

Za ovu bolest postoji niz čimbenika rizika, uključujući dob, genetiku i povišeni intraokularni tlak, no klinički dostupne strategije liječenja usmjerene su isključivo na smanjenje intraokularnog tlaka te se ne bave izravno neurodegenerativnim događajima na razini mrežnice i vidnog živca. Vitamin B3, odnosno nikotinamid, preteča je nikotinamid adenin dinukleotida (NAD+) i kritični koenzim koji se nalazi u svakoj tjelesnoj stanici te sudjeluje u stotinama metaboličkih procesa.

Nedavno provedeni znanstveni rad pokazao je kako pacijenti s glaukomom imaju niske razine NAD+ u serumu. U pacijenata s glaukomom ganglijske stanice mrežnice podnose značajan metabolički stres, ali održavaju sposobnost oporavka funkcije, a dodatak vitamina B3 pruža značajnu zaštitu ganglijskih stanica mrežnice u pretkliničkim modelima. Međutim, potencijal nikotinamida u liječenju glaukoma čovjeka još nije poznat. Kako bi se utvrdilo mogu li se funkcionalna poboljšanja primjene nikotinamida kao dodatka prehrani uočena na miševima reproducirati na pacijentima s glaukomom, znanstvenici su proveli interventno istraživanje.

Znanstvenici su okupili 57 pacijenata s glaukomom te ih podijelili u dvije skupine. Ispitanici su tijekom prvih 6 tjedana uzimali dozu od 1,5 g vitamina B3 dnevno ili placeba, a zatim sljedećih 6 tjedana dozu od 3 g vitamina B3 dnevno ili placeba. Nakon 12 tjedana, skupine su zamijenjene. Svi ispitanici pregledani su na početku i prilikom posjeta svakih 6 tjedana. Pri svakom posjetu ispitanici su bili podvrgnuti standardnom kliničkom pregledu, uključujući mjerenje vidne oštrine, intraokularnog tlaka, krvnog tlaka i pregled s biomikroskopom. Kako bi utvrdili vizualnu funkciju pacijenata, znanstvenici su koristili dijagnostički test, pod nazivom elektroretinografija, kojim se mjeri električna aktivnost u stanicama mrežnice. Za praćenje bilo kakvih promjena također je provedeno ispitivanje vidnog polja.

Rezultati su pokazali značajno poboljšanje vizualne funkcije pacijenata s glaukomom koji su, uz redovno liječenje, uzimali dnevnu dozu od 3 g vitamina B3 tijekom 12 tjedana u svrhu smanjenja očnog tlaka. U pojedinih pacijenata, uzimanje visoke doze vitamina B3 uvelike je poboljšalo funkcioniranje živčanih stanica u oku.

Znanstvenici su dodali kako je nužno provesti veće međunarodno ispitivanje kako bi se utvrdilo mogu li se uočena poboljšanja dugoročno održati kako bi se smanjilo napredovanje glaukoma.

Izvor: Clinical & Experimental Ophthalmology

Pošalji prijatelju na email

Komentari