Vitaminoteka

Datum objave: 30. 12. 2013.

Osteoporoza je bolest koštanog sustava karakterizirana povećanom lomljivošću i krhkošću zbog gubitka mineralnog dijela kosti. Mnogo se govori o ovom stanju i ženama, no, ne i u kontekstu starijih muškaraca.

Švedska studija provedena na 11 000 starijih muškaraca prosječne starosti 75 godina, ispitivala je utjecaj razine vitamina B skupine: B12 i folata, na rizik od fraktura povezanih s osteoporozom.

Različitim metodama analize uzoraka krvi, tijekom 6 godina, pokazano je kako muškarci koji su prilikom davanja krvi imali niske razine vitamina B12 imaju povećani rizik od fraktura za čak 70 % u odnosu na one s normalnom razinom vitamina B12. Najveći rizik odnosio se na lumbalni (donji) dio kralježnice od čak 120 %. Rizik se dodatno povećava ukoliko muškarci puše, imaju viši indeks tjelesne mase i nižu gustoću kostiju.

Znanstvenici ističu kako trenutno nema dovoljno dokaza za preporuku povećanog unosa namirnica bogatih vitaminom B12 kako bi se smanjio rizik od fraktura, no, naglašavaju važnost redovitih liječničkih kontrola koje će omogućiti prepoznavanje nedostatka tog vitamina na vrijeme. Također, ističu kako će prestanak pušenja i 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno doprinijeti smanjenju rizika od fraktura u budućnosti.

Izvor: Osteoporosis International

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: B-kompleks, Kosti i zglobovi, osteoporoza,

Komentari