Vitaminoteka

Datum objave: 28. 04. 2017.

Novije nizozemsko istraživanje pratilo je povezanost serumskog vitamina B12 i homocisteina iz plazme s učestalošću pojave simptoma depresije kod osoba starijih od 65 godina.

U presječno-prospektivnom istraživanju s 1352 ispitanika, ispitanicima su u razdoblju od 1995. do 1996. godine uzeti uzorci krvi i u idućih 16 godina su bilježeni simptomi depresije pomoću CES-D skale.

Rezultati su pokazali da vitamin B12 u presječnom, kao i u prospektivnom istraživanju, nije povezan sa simptomima depresije. Štoviše, nije pronađena niti veza s epizodama depresije, osim povećanog rizika za depresiju tijekom vremena kod mlađih sudionika. Osim nižeg rizika za depresiju kod mlađih sudionika, nije pronađena niti poveznica s razinom homocisteina.

Provedeno istraživanje nije potvrdilo prijašnje poveznice serumskog vitamina B12 i plazmatskog homocisteina s razvojem depresivnih simptoma kod starijih osoba. Također je naglašena potreba za dodatnim istraživanjima utjecaja metabolizma homocisteina na mentalno zdravlje.

Izvor: European Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari