Vitaminoteka

Datum objave: 18. 02. 2015.

Prema novom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu eLife, vitamin A može zaštititi djecu od malarije. Konkretno, u istraživanju je primijećeno da su djeca mlađa od pet godina koja su tijekom života u jednom navratu dobila dodatak visoke doze vitamina A, imala 54 % manju vjerojatnost razvoja ove zarazne bolesti koju prenose komarci te koju uzrokuju paraziti iz roda Plasmodium.

U istraživanju su korišteni podaci iz nacionalnih baza četiriju subsaharskih afričkih zemalja, u kojima je učestalost malarije najčešća. Na uzorku od preko 6 100 djece starosti 6-59 mjeseci ispitana je moguća povezanost stope malarije i primjene nekoliko cjepiva, kao i dodataka visokih doza vitamina A.

Inače, deficit vitamina A vrlo je čest u zemljama u razvoju, a zbog loših smjernica o primjeni ovog vitamina, preporučeni dodaci prehrani visokih doza često se previđaju.

Analizom podataka zapaženo je da je jedino primjena vitamina A pokazala zaštitni učinak protiv malarije, i to posebice ukoliko je vitamin dan djeci tijekom sezone kiša. Smatra se da vitamin A pokazuje ovakav učinak jer jača te potiče razvoj imunološkog sustava.

Pošalji prijatelju na email

Komentari