Vitaminoteka

Datum objave: 28. 06. 2016.

Karcinom gušterače predstavlja jedan od najsmrtonosnijih vrsta karcinoma budući da su kemoterapija i radioterapija relativno neuspješne u njegovom liječenju, a kirurški zahvati odstranjenja najčešće neizvedivi jer se ova maligna bolest uglavnom otkrije kada se karcinom već proširio na druge organe. Međutim, u novom istraživanju na životinjama i staničnim kulturama ispitan je učinak kemoterapije u kombinaciji s ciljanom primjenom vitamina A na stromalne stanice karcinoma.

Inače, stromalne stanice mogu zauzimati 80% tkiva karcinoma gušterače, a predstavljaju relativno normalne stanice koje opkoljuju stanice karcinoma i s njima „komuniciraju“, pa tako imaju ulogu i u napredovanju karcinoma.

U istraživanju je korištena nova metoda istovremene primjene dvaju različitih terapeutika na stromalne stanice i stanice karcinoma. Na stanicama karcinoma bio je primijenjen kemoterapeutik gemcitabin, dok je na stromalnim stanicama bio primijenjen jedan oblik vitamina A.

Rezultati su pokazali uspješnost kombinirane terapije u pogledu smanjenog rasta i invazije karcinoma. Stručnjaci su pokazali veliko oduševeljenje zbog ovog otkrića te već planiraju kliničke studije u kojima bi se ovaj oblik terapije trebao dodatno istražiti.

Izvor: The Journal of Pathology

Pošalji prijatelju na email

Komentari