Vitaminoteka

Datum objave: 21. 12. 2016.

Brojna istraživanja pokazala su da prehrana bogata proteinima potiče metabolizam i pomaže pri gubitku tjelesne težine.

Međutim, kod žena starije dobi takva prehrana može napraviti više štete nego koristi. Naime, znanstvenici smatraju da prekomjeran unos proteina u starijoj dobi povećava rizik od zastoja srca, osobito ako je riječ o proteinima životinjskog porijekla.

Do zastoja srca dolazi kada ono više ne može učinkovito pumpati krv bogatu kisikom i tako je slati do važnih organa u tijelu. Najčešći simptomi zastoja srca su umor, otežano disanje i porast tjelesne mase popraćen oticanjem abdominalnog područja, stopala, nogu ili gležnjeva. Poznato je da prehrana bogata mastima, kolesterolom i soli povećava i rizik od zastoja srca. Na nedavnoj konferenciji u New Orleansu znanstvenici sa Sveučilišta Brown iz Rhode Islanda predstavili su svoje istraživanje u kojem su utvrdili da i prehrana bogata proteinima može biti jednako štetna.

U istraživanju je sudjelovalo 103 878 žena u postmenopauzi, dobi 50 do 79 godina. Ispitanice su u razdoblju od 1993. do 1998. godine ispunjavale upitnik o dnevnoj konzumaciji 125 različitih namirnica. Uz pomoć dobivenih podataka znanstvenici su zatim utvrdili unos proteina životinjskog i biljnog porijekla te ukupan dnevni unos proteina.

Kako bi došli do pouzdanijih podataka o unosu proteina, procijenjena je ukupna potrošnja energije i koncentracija dušika urinu. Za vrijeme ispitivanja nijedna žena nije imala bolest zastoja srca, no do 2005. godine njih 1711 je razvilo tu bolest. Nadalje, utvrđeno je da žene koje su imale veći unos proteina, posebice životinjskog porijekla, imale su i mnogo veći rizik od zastoja srca.

Znanstvenici upozoravaju da bi se ova otkrića trebala tumačiti s oprezom jer su potrebna daljnja istraživanja, no smatraju da bi osobe starije dobi u svakom slučaju trebale pripaziti na unos proteina.

Izvor: American Heart Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Proteini, stariji, Zdravlje žene,

Komentari