Visokoproteinska dijeta može biti korisna dijabetičarima

Datum objave: 01. 01. 2005.

Visokoproteinska dijeta, sa 35%-tnim udjelom proteina može popraviti razinu glukoze u krvi kod dijabetičara, a bez da pri tome utječe na funkcije bubrega.. Dosada nije provedeno mnogo istraživanja na temu unosa proteina i smanjenja razine glukoze u krvi, a razlog je vjerojatno bojazan od utjecaja prehrane sa visokim udjelom proteina na zdravlje bubrega, organa koji su ionako već ugroženi kod dijabetičara.

Istraživači Sveučilišta u Minesoti promatrali su utjecaj koji na razinu glukoze u krvi ima prehrana sa visokim udjelom proteina te ga uspoređivali sa utjecajem koji na razinu glukoze ima ima prehrana sa niskim udjelom proteina. Razlika u energetskom unosu uravnotežena je ugljikohidratima. U studiji je sudjelovalo 12 dijabetičara koji nisu koristili lijekove, a režim prehrane trajao je 5 tjedana.
Visokoproteinska dijeta sastojala se od 30% masti, 35 - 40% ugljikohidrata i 30 - 35% proteina, dok je niskoproteinska dijete sadržavala 30%masti, 55% ugljikohidrata i 15% proteina.
Visokoproteinska dijeta rezultirala je 40% smanjenjem razine glukoze u krvi, a također je za 0,8% pala razina vrste hemoglobina koji je pokazatelj dugotrajno visoke razine glukoze u krvi.
Iako su rezultati studije impresivni, istraživači naglašavaju da su još mnoga pitanja ostala neriješena te je potrebno provesti još istraživanja na istu temu prije nego se donesu konačne preporuke.

Izvor: Am J Clin Nutr (2003) 78: 734-741.

Pošalji prijatelju na email

Komentari