Vitaminoteka

Datum objave: 04. 04. 2011.

Prema britanskim istraživačima, visokoproteinska dijeta koja je deficitarna na prehrambenim vlaknima dugoročno može ostaviti neželjene posljedice na crijevima.

U studiji je sudjelovalo 17 pretilih osoba koje su bile na jednoj od tri dijete: dijeti dizajniranoj za održavanje tjelesne mase, dijeti s visokim udjelom proteina i umjerenim udjelom ugljikohidrata te dijeti s visokim udjelom proteina i niskim udjelom ugljikohidrata. Rezultati su pokazali da osobe na visokoproteinskoj dijeti imaju najviše razine N-nitrozo tvari, tvari koje se mogu povezati sa razvojem karcinoma.

Osobe na visokoproteinskoj dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata imale su najnižu koncentraciju tvari dobivenih iz prehrambenih vlakana, tvari kojima je dokazano zaštino djelovanje na razvoj karcinoma.

Autori studije predlažu osobama koje žele izgubiti suvišnu tjelenu masu da prehranom osiguraju adekvatne količine prehrambenih vlakana.

Studija je objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta, proteinska dijeta,

Komentari