Datum objave: 10. 04. 2013.

U časopisu Diabetes Care objavljena je studija s važnim saznanjima o terapiji dijabetesa tipa 1. Naime, 7 ispitanika oboljelih od dijabetesa tipa 1 konzumirala su doručak i ručak jednakog po unosu masnoća (niskomasni obrok) te večere s visokim i niskim unosom masti. Potom im je mjerena razina glukoze i inzulina u krvi.

Rezultati su pokazali da je nakon konzumacije visokomasnog obroka došlo do povišenja razine glukoze u krvi te je unos inzulina morao biti povećan za 42% nakon unosa visokomasne hrane. Autori su istaknuli važnost ne samo utjecaja ugljikohidrata već i vrste masnoća koja se uzima u obrocima kao bitne komponente regulacije razine glukoze u krvi.

Nakon visokomasnih obroka uočena je hiperglikemija radi čega je bilo potrebno povećati dozu dok je iza niskomasnih doručka doza inzulina potrebna za terapiju ispitanika ostala nepromjenjena.

Potrebnan su daljnja istraživanja kako bi se ustanovilo da li smanjenje masnoća te ugljikohidrata u obrocima može pridonijeti boljoj regulaciji glukoze u krvi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari