Datum objave: 10. 12. 2013.

Karcinom dojke čini trećinu malignih oboljenja u žena. Nastojeći pronaći potencijalno objašnjenje razvoja karcinoma dojke u žena, američki znanstvenici ispitivali su utjecaj visokomasne prehrane na rizik od malignih oboljenja dojke.

Tijekom 3.tjedne studije provedene na miševima, uočeno je kako izbjegavanjem visokomasne prehrane u pubertetu smanjujemo rizik od razvoja i napredovanja karcinoma dojke. U miševa na visokomasnoj prehrani uočene su promjene u stanicama tkiva dojke kao i u stanicama imunološkog sustava. S obzirom da su promjene uočene i u miševa koji nisu povećali tjelesnu masu novo otkriće se ne odnosi isključivo na osobe s prekomjernom tjelesnom masom nego na sve čija je prehrana bogata zasićenim masnim kiselinama.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Breast Cancer Research te se njegova važnost očituje kroz potvrdu da prehrana ima značajnu ulogu u razvoju i prevenciji malignih oboljenja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari