Datum objave: 23. 07. 2015.

Faktor rasta fibroblasta 21 – poznat pod kraticom FGF21, je hormon čija se povećana razina može primijetiti tijekom posta, gladovanja ili tjelovježbe, ali je i česta posljedica nekih mitohondrijskih bolesti. Novo istraživanje kalifornijskih znanstvenika pokazalo je da FGF21 dovodi do poželjne sinergije mitohondrijskog stresa i visokomasne prehrane, te predstavlja svojevrsni „eliksir mladosti“.

Istraživanje je bilo provedeno na miševima koji zbog urođenog oštećenja mitohondrija – koji predstavljaju tzv. energetske tvornice u stanicama, pokazuju ubrzano starenje te već pri dobi od devet mjeseci pokazuju probleme sa srcem, sluhom i plodnosti te imaju osteoporozu i sijedu dlaku.

Primijećeno je da FGF21 smanjuje stres uzrokovan oštećenjem mitohondrija na način da u njima zaustavlja „izgaranje“ šećera te potiče oksidaciju masti, budući da ih masti manje „opterećuju“. Međutim, nakon nekog vremena organizmu ponestaje masti, a u istraživanju je zapaženo da zato miševi imaju koristi od povećanog unosa masti.

Pokazalo se da visokomasna ishrana osigurava normalnu funkciju hormona FGF21, koji s druge strane miševe štiti od štetnih posljedica visokog unosa masti. Ishrana s visokim udjelom masti tako je pokazala utjecaj na djelomično usporavanje ubrzanog procesa starenja ispitivanih miševa.

Autori su zaključili kako bi visokomasna prehrana mogla pomoći i pacijentima s mitohondrijskim bolestima, dok bi povećanje razine FGF21, primjerice namjernim izazivanjem stresa mitohondrija, moglo poslužiti kao nova metoda borbe protiv pretilosti.

Izvor: Proceedings of the National Academy of Sciences

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti,

Komentari