Datum objave: 04. 08. 2015.

U novom istraživanju na životinjama američki stručnjaci su pokazali kako prehrana s visokim udjelom masti može znatno izmijeniti sastav crijevne mikroflore te utjecati na „signale“ u mozgu na način da potiče prejedanje.

Promatranjem promjena kod štakora nakon prelaska na visokomasnu ishranu, primijećeno je da povećani udio masti može izmijeniti određene puteve u mozgu te utjecati na povećanje upale u dijelovima mozga zaduženim za prehrambeno ponašanje. Smatra se da navedene promjene mogu utjecati na slabiju regulaciju osjećaja sitosti.

Nadalje, nakon prelaska na visokomasnu ishranu kod štakora je primijećen i gotovo trenutni učinak na crijevnu mikrofloru. Promjena ishrane uzrokovala je porast određenih bakterijskih populacija u debelom crijevu, koje su utjecale na povećanje upale i oštećenje živčanih stanica koje prenose signale iz crijeva u mozak. Navedeno je rezultiralo poteškoćama u „komunikaciji“ na osovini crijeva-mozak, a još nije poznato mogu li se navedena oštećenja popraviti poboljšanjem prehrane.

Autori su zaključili kako visoki unos prerađene, masne hrane očito negativno djeluje na ravnotežu crijevne mikroflore, a ovaj disbalans „zbunjuje“ i mozak koji tada više nije sposoban pravilno regulirati osjećaj sitosti, što može dovesti do prejedanja i razvoja pretilosti.

Izvor: Annual Meeting of the Society for the Study of Ingestive Behavior

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti,

Komentari