Josip Rešetar

Datum objave: 21. 08. 2018.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Physiological Reports pronašlo je da dugoročna konzumacija visokomasne hrane i hrane bogate šećerima, u kombinaciji s normalnim procesima starenja, može doprinijeti povećanju rizika za razvoj Alzheimerove bolesti.

U trinaestotjednom istraživanju na miševima promatran je utjecaj visokomasne prehrane bogate šećerom (HFS) na razinu inzulina, upalne biomarkere i stanični stres. Miševi su razvrstani unutar dviju skupina: prva skupina je dobivala HFS prehranu dok je druga skupina bila kontrolna. Nakon istraživanja, miševima su mjereni parametri upale i staničnog stresa u dvjema moždanim regijama: hipokampusu – centru odgovornom za dugoročno pamćenje te prefrontalnom korteksu – centru odgovornom za kognitivne, emocionalne i bihevioralne funkcije.

Miševi koji su dobivali HFS prehranu, u odnosu na kontrolnu skupinu, imali su značajno povišene upalne biomarkere, prisutnu inzulinsku rezistenciju, kao i povećan stanični stres u hipokampusu te zabilježenu inzulinsku rezistenciju u prefrontalnom korteksu u odnosu na kontrolnu skupinu.

Zaključno, rezultati istraživanja daju poveznicu između obesogene prehrane i molekularnih mehanizama koji dovode do rane progresije Alzheimerove bolesti.
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Alzheimerova bolest, masti, prehrana, šećer,

Komentari