Vitaminoteka

Datum objave: 30. 09. 2013.

Nedavno istraživanje ukazalo je na potrebu promjena smjernica u liječenju oboljelih od anoreksije.

Naime, dosadašnja praksa liječenja oboljelih od anoreksije bila je niskokalorična dijeta od 1200 kcal dnevno te dodatnih 200 kcal po danu. Oprez pri naglom povećanju kalorija leži u tzv. reefeding sindromu pri čemu može doći do životno opasne promjene u koncentraciji elektrolita u krvi.

Novo istraživanje provedeno na 56 adolescentica ispitivalo je utjecaj visokokalorične dijete (1800 kcal dnevno te dodatnih 180 kcal po danu) u usporedbi s niskokaloričnom dijetom (1100 kcal dnevno te dodatnih 110 kcal po danu). Ispitanice su hospitalizirane zbog neuhranjenosti. U bolnici su konzumirale 3 veća obroka te 3 užine dnevno, a pritom je redovito provjeravan rad srca, tlak te razine elektrolita u krvi.

Rezultati studije ukazali su na veći porast tjelesne mase u ispitanica na visokokaloričnoj dijeti u usporedbi s ispitanicama na niskokaloričnoj dijeti. Nije bilo rizika od reefeding sindroma te su ispitanice na visokokaloričnoj dijeti otpuštene 7 dana ranije iz bolnice u odnosu na drugu grupu ispitanica.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Adolescent Health.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Anoreksija, Poremećaj hranjenja,

Komentari