Ružica Vukadin

Datum objave: 24. 03. 2022.

Prema novom istraživanju, visoko proteinska prehrana bolje kontrolira glikemiju i inzulinsku rezistenciju kod pretilih osoba u odnosu na mediteransku prehranu.

Sjedilački način života i sve veća dostupnost hrane bogate energijom dovode do ubrzanog širenja pandemije pretilosti u svijetu. Ovo je veliki javno zdravstveni problem jer pretilost može uzrokovati razvoj ozbiljnih bolesti poput kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i karcinoma. Stoga je od izrazite važnosti provoditi mjere za borbu protiv pretilosti, a one se odnose na uključivanje tjelesne aktivnosti i promjenu prehrambenih navika.

Prehrana koja se povezuje s poboljšanjem zdravstvenih ishoda je mediteranska prehrana. Pridržavanje mediteranske prehrane dovodi do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, što također podržava gubitak tjelesne mase. Međutim, prema dosadašnjim istraživanjima, visoko proteinska prehrana je također pokazala povoljan utjecaj na smanjenje tjelesne mase, poboljšanje parametara inzulina čime se sprječava razvoj kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. No, nedavna istraživanja su pokazala kako su ovi povoljni učinci različitih prehrana ipak povezani s crijevnim mikrobiomom.

Cilj istraživanja bio je usporediti utjecaj visoko proteinske i mediteranske prehrane na one metaboličke parametre čije su vrijednosti poremećene kod pretilih osoba. Dakle, ispitani su parametri poput tjelesne mase, glukoze, sastava crijevnog mikrobioma i kardiometaboličkih parametara. Istraživanje je trajalo 21 dan, a sudjelovalo je 20 pretilih žena s preddijabetesom, koje su bile na visoko proteinskoj ili mediteranskoj prehrani.

Rezultati istraživanja pokazali su kako je visoko proteinska prehrana učinkovitija od mediteranske u smanjenju inzulinske rezistencije i poboljšanju glikemije. Štoviše, znanstvenici su kod ispitanika identificirali panel od 10 crijevnih mikroorganizama koji su odgovorni za razlike u glikemiji između ove dvije prehrane.

Međutim, kako bi se razjasnile veze između prehrane, crijevnog mikrobioma i kliničkih ishoda, potrebna su daljnja istraživanja.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari