Ela Lučić

Datum objave: 24. 11. 2021.

Prehrana koja uključuje učestalu konzumaciju visoko prerađene hrane dovela je do snažnog upalnog odgovora u mozgu ostarjelih štakora koji je bio popraćen gubitkom pamćenja, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Hrana kojom su znanstvenici hranili štakore oponašala je procesiranu hranu poput čipsa i drugih grickalica, smrznutih predjela te mesnih narezaka koji sadrže konzervanse. Prehrana koja uključuje učestalu konzumaciju visoko prerađene hrane također je povezana s pretilošću i dijabetesom tipa 2.

Ovaj znanstveni rad temelji se na prethodno provedenom istraživanju koje je pokazalo kako prehrana s visokim udjelom masti u kraćem vremenskom periodu može dovesti do gubitka pamćenja i upalnih procesa u mozgu starijih životinja, te da su razine dokozaheksaenske kiseline (DHA, engl. docosahexaenoic acid) manje u hipokampusu i amigdali mozga ostarjelih štakora. Dokozaheksaenska kiselina je omega-3 masna kiselina koja je prisutna zajedno s eikozapentaenskom kiselinom (EPA, engl. eicosapentaenoic acid) u ribi i drugim morskim plodovima. Među višestrukim funkcijama DHA u mozgu, jedna od njenih uloga je i sprječavanje upalnog odgovora.

Znanstvenici su nasumično podvrgnuli mužjake štakora u dobi od 3 i 24 mjeseca normalnoj prehrani (32% dnevnog unosa energije iz proteina, 54% iz složenih ugljikohidrata na bazi pšenice i 14% iz masti), prehrani s visokim udjelom prerađene hrane (19,6% dnevnog unosa energije iz proteina, 63,3% iz rafiniranih ugljikohidrata i 17,1% iz masti) ili prehrani s visokim udjelom prerađene hrane uz dodatak DHA.

Aktivacija gena povezanih sa snažnim proupalnim proteinom i drugim markerima upale bila je značajno povećana u hipokampusu i amigdali starijih štakora koji su bili podvrgnuti prehrani s visokim udjelom prerađene hrane, u usporedbi s mlađim štakorima podvrgnutima bilo kojoj prehrani i starijim štakorima koji su bili podvrgnuti prehrani s visokim udjelom prerađene hrane uz dodatak DHA.

U starijih štakora podvrgnutih prehrani s visokim udjelom prerađene hrane također su uočeni znakovi gubitka pamćenja u eksperimentima ponašanja koji nisu bili vidljivi kod mlađih štakora. Rezultati su također pokazali kako je dodatak DHA prehrani s visokim udjelom prerađene hrane kojoj su bili podvrgnuti stariji štakori učinkovito spriječio povišeni upalni odgovor u mozgu, kao i znakove gubitka pamćenja.

Znanstvenici zaključuju kako bi pridržavanje prehrane s visokim udjelom prerađene hrane moglo proizvesti značajne i nagle gubitke pamćenja. U starijoj populaciji postoji veća vjerojatnost kako će brzi pad pamćenja prerasti u neurodegenerativnu bolest kao što je Alzheimerova bolest. Iz tog razloga, bilo bi dobro ograničiti konzumaciju prerađene hrane i povećati potrošnju hrane koja je bogata DHA kako bi spriječio ili usporio gubitak pamćenja.

Izvor: Brain, Behavior, and Immunity

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pamćenje, procesirana hrana,

Komentari