Tena Škunca

Datum objave: 14. 08. 2019.

Dojenačke kolike ili grčeve možemo opisati kao specifično stanje koje se najčešće javlja u prva tri mjeseca života iz punog zdravlja te spontano prolazi bez ikakvih posljedica na zdravlje, da bi se sutradan ili za nekoliko sati ponovilo. Neka istraživanja pokazuju da se ovakvi grčevi javljaju u 10-30% dojenčadi. Počinju se javljati već s nekoliko tjedana, a najizraženiji su u dobi od šest tjedana.

Uzimanje visoko doziranog pripravka s osam sojeva probiotičkih bakterija (Vivomixx®) pokazalo se sigurnim i učinkovitim kod isključivo dojene djece sa simptomima kolika, pokazala je nedavno objavljena studija u uglednom znanstvenom časopisu Nutrients.

Ovo dvostruko slijepo istraživanje kontrolirano placebom uključilo je 53 isključivo dojene djece sa simptomima dojenačkih kolika koja su tijekom tri tjedna dobivala ili spomenuti pripravak s mješavinom probiotičkih bakterija ili placebo. Znanstvenici su zamolili roditelje da tijekom istraživanja vode dnevnik simptoma. Osim toga, dojenčadi je uzet uzorak stolice kako bi se ispitao sastav mikrobiote.

Rezultati su pokazali kako je u skupini dojenčadi koja je dobivala probiotik zabilježena manja učestalost plača, u odnosu na placebo (68,4 min/day vs. 98,7 min/day; p = 0.001). Osim toga, roditelji dojenčadi u probiotičkoj skupini prijavili su i bolju kvalitetu života nakon 14., odnosno 21. dana istraživanja.

Autori studije su zaključili kako je uzimanje probiotičkog pripravka kod djece koja su isključivo dojena sigurno te može smanjiti učestalost neutješnog plakanja.

Izvor: Baldassarre ME, Di Mauro A, Tafuri S, Rizzo V, Gallone MS, Mastromarino P, Capobianco D, Laghi L, Zhu C, Capozza M, Laforgia N. Effectiveness and Safety of a Probiotic-Mixture for the Treatment of Infantile Colic: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Clinical Trial with Fecal Real-Time PCR and NMR-Based Metabolomics Analysis. Nutrients. 2018;10(2).

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari