Vitaminoteka

Datum objave: 05. 07. 2016.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu EbioMedicine, visoki unos voća tijekom trudnoće može povoljno utjecati na kognitivne sposobnosti djece u dobi od jedne godine.

Navedeno saznanje rezultat je analize podataka prikupljenih u jednom opsežnom kanadskom istraživanju djece i njihovih obitelji. Analiza je bila provedena na uzorku od 688 djece čiji je kvocijent inteligencije (IQ) bio određen u dobi od jedne godine te je uspoređen s učestalosti unosa voća njihovih majki tijekom trudnoće.

Primijećeno je da je unos 6-7 serviranja voća i voćnih sokova dnevno tijekom perioda trudnoće bio povezan s 6-7 bodova većim IQ-om djece. Inače, u istraživanju je korištena tradicionalna skala koja prosječni IQ definira kao 100, a standardnu devijaciju 15, stoga navedeni 6-7 bodova veći IQ zapravo predstavlja značajan pomak – iznosi gotovo polovinu standardne devijacije.

Nadalje, poznato je da je dulji razvoj djeteta u maternici povezan s razvijenijim kognitivnim sposobnostima, a prema rezultatima analize, unos jednog dodatnog serviranja voća dnevno doprinosi djetetu kao i jedan tjedan duljeg razvoja u utrobi.

Sljedeći korak trebao bi biti istražiti zadržavaju li se pozitivni učinci visokog unosa voća i tijekom daljnjeg života djece. No, čini se da bi trudnice trebalo poticati na veći unos voća, imajući pritom na umu da ni s voćem ne treba pretjerivati jer ono sadrži znatan udio šećera.

Pošalji prijatelju na email

Komentari