Datum objave: 26. 06. 2013.

Japansko istraživanje provedeno na 213 žena u postmenopauzi, prosječne dobi 63 godine, promatralo je unos soli te utjecaj na rizik od fraktura kosti.

Ispitanice su podvrgnute anketi o učestalosti konzumacije hrane, mjerena im je gustoća kosti, ravnoteža, snaga mišića te su uzeti uzorci krvi. Rezultati su pokazali da su one žene koje su uzimale 7,561 mg soli dnevno (ekvivalentno 7 cheeseburgera u McDonalds'u) imale 4 puta veći rizik od pojave fraktura. Preporučeni dnevni unos soli je do 2, 300 mg dnevno.

Autori su naglasili da u osoba koje nisu imale viši unos soli nije bilo povezanosti s povećanim rizikom od fraktura. Također, studija je pokazala da rizik nije povezan s dobi, gustoćom kosti, indeksom tjelesne mase te razinama kalcija i vitamina D u krvi.

Studija je objavljena na godišnjem zasjedanju The Endocrine Society's 95th Annual Meeting.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kosti,

Komentari