Datum objave: 13. 10. 2015.

Mnoga istraživanja su ukazala da visoki unos fruktoze iz obrađenog kukuruznog sirupa ili stolnog šećera može doprinijeti razvoju karcinoma, dijabetesa, pretilosti i masne jetre, a prema novom istraživanju američkih stručnjaka, visoki unos ima negativan utjecaj i na funkciju mozga.

Istraživanje je bilo provedeno na štakorima koji su prvotno bili hranjeni uobičajenom hranom te su bili trenirani kako bi se znali snaći u posebno osmišljenom labirintu. Ove životinje su podijeljene u dvije skupine – jedna je šest tjedana pila običnu vodu, dok je druga pila vodu zaslađenu fruktozom u dozi ekvivalentnoj onoj u bezalkoholnim pićima zaslađenim fruktozno-glukoznim sirupom. Štakorima je potom izazvana ozljeda mozga, a nakon sljedećih šest tjedana ispitana im je sposobnost snalaženja u labirintu u kojem su prije bili trenirani.

Rezultati su pokazali kako je štakorima koji su dobivali fruktozu, bilo potrebno 30 % više vremena da pronađu izlaz iz labirinta. Također, primijećeno je i da je fruktoza negativno djelovala na mnoštvo bioloških procesa u mozgovima životinja nakon traume. Ovo sladilo je utjecalo na pamćenje, sposobnost komunikacije živčanih stanica i njihovo ponovno povezivanje te proizvodnju energije potrebne za osnovne moždane funkcije.

Autori su zaključili kako rezultati sugeriraju da fruktoza ometa stvaranje novih veza između živčanih stanica koje se stvaraju kada učimo nešto novo, što posebno stvara poteškoće osobama koje su pretrpjele traumatsku ozljedu mozga – ovi pacijenti ionako često trebaju uložiti mnogo napora tijekom oporavka kako bi ponovno savladali svakodnevne jednostavne zadatke.

Izvor: Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mozak,

Komentari