Antonia Vlašić

Datum objave: 01. 02. 2022.

Uzimanje povećanih doza vitamina D tijekom pet godina nije imalo utjecaj na smrtnost ili učestalost pojave kardiovaskularnih bolesti i karcinoma kod starijih osoba, pokazalo je novo istraživanje.

Studija FIND (engl. Finnish Vitamin D Trial), provedena u Finskoj, trajala je od 2012. do 2018. godine te je proučavala utjecaj povišenih doza vitamina D na razvoj kroničnih bolesti i preranu smrt. U njoj je sudjelovalo 2495 ispitanika (muškarci od 60 godina ili stariji te žene od 65 godina ili starije) koji su bili nasumično podijeljeni u tri skupine – prva skupina dobivala je 40 µg vitamina dnevno, druga skupina 80 µg vitamina , dok je treća skupina dobivala placebo. Svi ispitanici su bili zdravi te nisu imali kronične bolesti, također, bilo im je dozvoljeno dodatno uzimanje 20 µg vitamina D na dan, što je bilo jednako preporučenom dnevnom unosu vitamina D za tu dobnu skupinu. Na počeku i za vrijeme trajanja ispitivanja, sakupljali su se detaljni podaci o ispitanicima, vezani za njihov način života, prehranu te rizične čimbenike za razvoj bolesti. Jedna petina ispitanika, koja je bila nasumično izabrana, dala je i uzorke krvi u svrhu detaljnijeg ispitivanja.

Za vrijeme trajanja studije, 119 ispitanika razvilo je kardiovaskularne bolesti, 129 ispitanika oboljelo je od karcinoma, dok je njih 19 umrlo. Utvrđeno je kako su povišene doze vitamina D bile sigurne jer nisu uočene nikakve nuspojave. U uzorcima krvi koji su se detaljnije ispitivali, početna srednja koncentracija vitamina D (kalcidiola) iznosila je 75 nmol/L, a nakon godinu dana, iznosila je 100 nmol/L u skupini koja je uzimala 40 µg vitamina D i 120 nmol/L u skupini koja je uzimala 80 µg vitamina D dnevno. Nije bilo značajnih promjena u koncentracijama vitamina D u placebo skupini. Samo 9% ispitanika imalo je niske razine vitamina D na početku, odnosno, imali su koncentraciju kalcidiola u krvi manju od 50 nmol/L.

Rezultati studije pokazali su kako uzimanje vitamina D u dozama većim od preporučenih, tijekom dužeg perioda, nema utjecaj na rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i karcinoma kod osoba koje već imaju adekvatan status vitamina D.

Zaključno, autori provedene studije savjetuju uzimanje vitamina D u obliku dodataka prehrani u slučaju kada ga se ne unosi dovoljno kroz prehranu, osobito tijekom zime, međutim, ne podržavaju uzimanje većih doza vitamina D u svrhu prevencije kroničnih bolesti.

Izvor: University of Eastern Finland

Pošalji prijatelju na email

Komentari