Ela Lučić

Datum objave: 28. 06. 2021.

Svakodnevno uzimanje visoke doze omega-3 masnih kiselina može pomoći usporiti učinke starenja, suzbijajući oštećenja i povećavajući zaštitu na staničnoj razini tijekom i nakon stresnog događaja, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Znanstvenici su nasumično rasporedili 93 žene i 45 muškaraca u jednu od tri skupine. Tijekom četiri mjeseca prva skupina uzimala je 1,25 g omega-3 masnih kiselina dnevno, druga skupina 2,5 g omega-3 masnih kiselina dnevno, a treća skupina uzimala je placebo. Sudionici su pristupili Trier socijalnom stresnom testu prije i nakon perioda intervencije. Trier socijalni stresni test 20-minutni je test koji uključuje petominutno držanje govora i petominutno rješavanje artimetičkog zadatka, što pouzdano uzrokuje upalni stresni odgovor.

Rezultati su pokazali kako je uzimanje velike doze omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani smanjilo stanična oštećenja tijekom testa otpornosti na stres.

Razine kortizola smanjile su se u prosjeku za 19%, a interleukina 6 za 33%, u usporedbi s placebom. Uz to, obje doze omega-3 masnih kiselina nisu bile povezane s promjenama u razinama telomeraze dva sata nakon testa otpornosti na stres. To ukazuje kako se svaki potreban popravak stanica povezan sa stresom, uključujući obnavljanje telomera, može izvesti kao i obično. S druge strane, u placebo skupini uočeno je smanjenje u broju telomerazi za oko 24%, dok su se razine protuupalnog interleukina 10 također u prosjeku smanjile za najmanje 20%.

Znanstvenici smatraju kako uzimanje omega-3 masnih kiselina možda neće biti od posebne pomoći osobama koje nemaju povećani stupanj upale u organizmu. Međutim, za osobe koje pate od depresije, uzimanje omega-3 masnih kiselina moglo bi biti korisno.

Iako preostaje mnogo pitanja na koja treba odgovoriti prije donošenja preporuke koja se odnosi na povezanost unosa omega-3 masnih kiselina i smanjenja stresa, istraživanja u ovom području napreduju u dobrom smjeru, zaključuju autori studije.

Izvor: Molecular Psychiatry

 
Pošalji prijatelju na email

Komentari