Studija provedena na 3 875 mladih ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama ispitivala je povezanost između visoke razine žive u krvi te rizika od učestalosti dijabetesa uzimajući u obzir stil života te nutrijente poput magnezija i omega-3 masnih kiselina također prisutnim u najpoznatijim izvorima žive - ribama i školjkašima. Ispitivanje je trajalo 18 godina u sklopu studije Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study.
Rezultati su pokazali da je povišena razina žive u krvi mladih uzrokovala povećani rizik od dijabetesa tipa 2 za 65%.Također, valja istaknuti kako je bitno konzumirati ribu s manjim količinama žive poput škampa i lososa, a izbjegavati ribu poput sabljarke ili morskog psa bogatom živom. Znanstvenici su ujedno naglasili kako je bitno uzeti u obzir i druge nutrijenete u ribi koji utječu na raspoloživost žive u organizmu.
Rezultati su objavljeni u časopisu Diabetes Care.