Visoka razina željeza može povećati rizik od dijabetesa

Datum objave: 01. 01. 2005.

Prema novom istraživanju, visoka razina željeza u krvi može kod zdravih žena povećati rizik za razvoj dijabetesa tipa II, čak i onda kada ne postoje rizični čimbenici poput pretilosti..
Ovo istraživanje pratilo je više od 30 000 žena kroz 10 godina. Tijekom tog razdoblja u 698 žena razvio se dijabetes. Kod svih tih žena razina željeza bila je visoka.
Povezanost željeza i dijabetesa još u potpunosti nije razjašnjena, ali se vjeruje da povećana zaliha željeza može smanjit lučenje inzulina i inzulinsku osjetljivost.
Ukoliko je u organizmu zaliha željeza visoka postoje jednostavni načini da se ona smanji, primjerice, smanjenjem unosa crvenog mesa, smanjenjem pretjeranog unosa vitamina C i konzumacije alkoholnih pića.
Iako rezultati studije ukazuju na to da povišena razina željeza može biti pokazatelj rizika od razvoja dijabetesa, još je rano za konačne zaključke jer buduće studije moraju potvrditi dobivene rezultate. Stoga se do tada, u smislu smanjenja rizika od dijabetesa preporuča smanjenje prekomjerne tjelesne mase, svakodnevno vježbanje i balansirana prehrana sa niskim unosom masti.
Izvor: Journal of the American Medical Association, February 2004.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: željezo,

Komentari