Datum objave: 17. 11. 2010.

Prema rezultatim studije objavljene u listopadskom izdanju časopisa American Journal of Clinical Nutrition, visok unos zasićenih masnoća može značajno povećati rizik za lom kuka. Nasuprot tomu, visok unos jednostruko nezasićenih i višestruko nezasićenih masnih kiselina značajno smanjuje rizik od lomova kostiju.

Kako bi utvrdili vezu između unosa masnih kiselina i lomova kostiju usljed osteoporoze, istraživači su proučavali prehrambene navike i status kostiju 137486 žena u postmenopauzi. Prehrambene navike utvrđene su upitnikom učestalosti konzumacije namirnica, a na osnovu dobivenih podataka procijenjen je i unos masnih kiselina. Lomove kostiju prijavljivale su učesnice studije dok je lom kuka potvrđen medicinskim pretragama.

Rezultati studije pokazali su da visok unos zasićenih masnih kiselina povećava rizik za lom kuka, dok visok unos jednostruko nezasićenih i višestruko nezasićenih masnih kiselina smanjuje rizik od svih oblika lomova kostiju. Nasuprot početnoj pretpostavci istraživača, visok unos omega-3 masnih kiselina povezan je sa većim rizikom od ukupnih lomova kostiju, dok je visok unos omega-6 masnih kiselina rezultirao smanjenjem istog rizika.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti,

Komentari