Datum objave: 11. 08. 2014.

Pacijenti oboljeli od dijabetesa imaju veći rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila, a čini se da im se taj rizik dodatno povećava ukoliko imaju visok unos soli. Iako se oboljelima od dijabetesa često preporučuje smanjenje unosa soli, nova japansko istraživanje prvo je veliko ispitivanje koje je potvrdilo dobrobit nižeg unosa kod ove populacije.

Kohortno istraživanje ispitalo je pacijente s dijabetesom tipa 2 dobi 40-70 godina diljem Japana. Ukupno 1 588 ispitanika pružilo je podatke o svojim prehrambenim navikama, uključujući unos soli, odnosno, natrija, a bilježeni su i podaci o komplikacijama kardiovaskularnog sustava koje su doživjeli tijekom osam godina praćenja.

Istraživači su ispitanike podijelili u četiri skupine s obzirom na unos natrija. Nakon analize ostalih podataka, primijetili su da su ispitanici koji su dnevno u prosjeku unosili 5,9 g natrija, imali dvostruko veći rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti nego oni koji su unosili, u prosjeku, 2,8 g natrija dnevno. Negativan učinak visokog unosa natrija dodatno je pogoršavala loša regulacija razine glukoze u krvi.

Autori su zaključili kako je smanjenje unosa soli bitan korak u prevenciji neželjenih komplikacija povezanih s dijabetesom.

Izvor: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca, dijabetes,

Komentari